Sälja

31 juli, 2021 (15:37) | Ekonomi | By: bokstod

Sverige har ett tämligen enkelt regelverk för att sälja bolag, just aktiebolag är ganska lätta att sälja av. Men oftast vill man få ut så mycket som möjligt från en försäljning, och det är inte alltid så lätt att veta hur ett företag ska värderas eller att hitta köpare. Men att försöka optimera attraktionskraften i företaget är en bra regel för att hitta köpare, ju fler som attraheras av företaget desto bättre.

En genomgripande analys av företaget och dess marknad bör vara det initiala steget vid en försäljning. Det är bra om företaget är ekonomiskt stabilt, det finns företagare/företag som specialiserar sig på att köpa företag i en fallande trend, priset blir naturligtvis mycket lägre så det kan vara läge att sälja när det går bra, hellre än när det inte gör det. Att städa upp i bokföringen och se till så att all dokumentation är i sin ordning gör det bra mycket mer attraktivt för en potentiell köpare när det gäller att göra sig en bild av företaget, en brokig ekonomisk historia med eventuella kvarstående skatteskulder kan ge kalla fötter. Det går att ta hjälp av olika ekonomiska rådgivare och företagsmäklare för att komma fram till en sund värdering och förhoppningsvis matchas mot intresserade köpare på marknaden.

Överlag kan det vara en god idé att ta experthjälp för att inget ska överses i säljprocessen, det är viktigt att företaget har ordning och reda både innan och under försäljningen. Företagsmäklare, revisionsbyråer, jurister eller banker kan vara behjälpliga.

 

Write a comment

You need to login to post comments!